Ingegroeide teennagels

Ingroeiende en ingegroeide nagels is een veel voorkomend probleem. 

Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. De andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid, te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.

Een ingroeiende nagel kan ontstaan doordat er eelt in uw nagelwal aanwezig is. Ook aks de nagel rond is kan het druk geven. De teennagel drukt tegen de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. 

De pijnklachten kunnen echt wel net zo hevig zijn. Iedere druk kan pijnlijk zijn. Zelfs de druk van de lakens op uw voeten. 

Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen door een professionele pedicure.  Blijf niet te lang lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden. Bij een ingroeiende nagel kunt u direct een afspraak met bij de pedicure of medisch pedicure. Hij of zij kan voorkomen dat uw nagel verder ingroeit door de groeirichting te begeleiden. Ook kunt u tips krijgen om het ingroeien van uw nagels in de toekomst te voorkomen. 

Bij een ingegroeide teennagel groeit uw nagel in de huid. Het puntje van de nagel dringt in de huid en kan gaan ontsteken. De nagelwal kan rood worden en u ervaart pijn onder de nagel/aan de teen. Er kan pus uit de huid komen en de nagelwal kan verdikken als gevolg van een snelle celdeling. Een ingegroeide nagel zelf verhelpen is sterk af te raden.Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe ingrijpender de behandeling. Wacht daarom niet te lang met een bezoek aan de pedicure.

Symptomen van een ingroeiende of ingegroeide nagel:

 • de huid rondom uw nagel is rood en pijnlijk
 • verdikking of zwelling van de nagelwal
 • het puntje van uw nagel groeit in het nagelbed
 • ontsteking van de teen(nagel)

Oorzaken van een ingroeiende of ingegroeide nagel

 • te ronde nagels
 • verdikte nagels
 • grote druk op de teen
 • rond (of te kort) knippen van de nagels (in plaats van recht afknippen)
 • peuteren aan de teennagels
 • een weke nagelomgeving door veel baden, hormonen of transpireren
 • verwonding of kneuzing van de teen
 • fwijkende stand van teen

Zelf verhelpen

U kunt ingroeiende of ingegroeide nagels niet zelf behandelen. Wel kunt u preventief proberen om het te voorkomen. Knip uw teennagels recht en niet te kort af te knippen. Knip geen hoeken weg. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Hebben uw teennagels de neiging om aan de zijkanten naar binnen te krullen? Laat een pedicure u adviseren over wat u kunt doen om de nagelgroei goed te houden.

Probeer uw ingroeiende of ingegroeide nagel niet zelf te verwijderen. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan uw voetprobleem verergeren in plaats van verhelpen. Neem ook geen voetenbaden met biotex of zout. Voetbaden maakt de huid week en een weke huid is infectiegevoeliger.

Om de ontsteking te verminderen kunt u het beste de navolgende stappen ondernemen:

 • 3 maal daags de aangedane teen sproeien met een douchekop met lauwwarm water. Eventueel met een zachte massagestand.
 • hierna de teen en nagel goed droogdeppen met een zachte handdoek. Voorkom ruw afdrogen en gebruik absoluut geen föhn.
 • de nagel druppelen met een kleurloze desinfectans
 • overdag de nagel afplakken met een huidvriendelijke pleister
 • ’s avonds de nagel aan de lucht laten drogen. Eventueel kunt u de ontstoken plek insmeren met een medicinale honingzalf (bij de apotheek verkrijgbaar)

De ontsteking moet dan binnen 3-5 dagen weg zijn. Is de ontsteking niet weg  dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *