Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. In de volksmond spreekt men ook wel van “kalknagels”.  De medische term voor een schimmelnagel is “onychomycose “(onycho = nagel; mycose = schimmel).  

Hoe ontstaat een schimmelnagel ?

Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen de sporen van schimmels zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels zijn overal in onze omgeving  en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact. In gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s kan je een schimmelnagel oplopen. Wanneer je daar met blote voeten rondloopt, kom je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als de voeten onvoldoende worden afgedroogd, in sokken en in dichte schoenen en als je overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Zelf ben je dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe ziet een schimmelnagel eruit ?

Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als die van de handen voorkomen. De aandoening op de voeten begint  bijna altijd bij de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op avontuur en worden ook de andere teennagels geel en aangetast. Vaak is er tegelijkertijd sprake van “zwemmerseczeem”. Ook een term die eigenlijk het verkeerde suggereert. Bij zwemmerseczeem is er ook namelijk sprake van een schimmel, die pijnlijke kloofjes tussen de tenen veroorzaakt.

Hoe wordt schimmelnagel vastgesteld ?

Meestal zijn de afwijkingen bij een schimmelnagel zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden vermoed. Deze afwijkingen zijn soms misleidend voor de diagnose. De nagelafwijkingen kunnen namelijk ook lijken op diverse chronische niet- besmettelijke huidziekten, zoals psoriasis of een eczeem. Om een echt te weten te komen of het een schimmelnagel is kan er via een kweek schimmeldiagnostiek worden gedaan. Hierbij wordt er een kleine hoeveelheid nagel afgeknipt en dit wordt opgestuurd naar het laboratorium. De uitslag van een nagelkweek is pas na enkele weken bekend.

Hoe wordt schimmelnagel behandeld ?

Omdat een schimmelinfectie van de nagel erg diep in de nagel kan zitten is het vaak nodig om de schimmel behalve van buitenuit ook van binnenuit aan te pakken.

Inwendige middelen:

Deze middelen dienen in een kuur periode te worden gebruikt. Een behandelkuur duurt minimaal zo’n 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vóórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt. Voorbeelden zijn Trisporal (itraconazol), Lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol).

Uitwendige middelen

Wat ik zie in de praktijk is wanneer je het regelmatig de nagels bij een pedicure laat  afvlakken(dunner maken) en een tinctuur of spray dagelijks gebruikt tegen schimmelnagels dat de nagels er beter uit gaan zien. De nagels zien er veel rustiger uit. In sommige gevallen helpt een laserbehandeling ter ondersteuning van het behandelen van de nagels.

Een schimmelnagel treedt vaak samen op met een voetschimmel deze kan worden mee behandeld met een crème (bijv. Daktarin of antischimmelcrème bij de apotheek). Daarnaast is het belangrijk al uw schoenen en sokken met een schimmeldodend middel (strooipoeder of schoenspray) mee te behandelen. De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter, ook na herhaaldelijk wassen. Als je deze sporen niet uitwist, zou je jezelf keer op keer opnieuw besmetten.

Laserbehandeling

Laserbehandeling tegen schimmelnagels is een selectieve verhitting van de nagelplaat waardoor schimmels gedood worden. Omdat nagels langzaam groeien zien we het effect van de behandeling pas na 3 tot 6 maanden. Meestal zijn er 1 tot 3 laserbehandelingen nodig om de nagelplaat te genezen. Ondanks de optredende hitte  van de laserstralen is de behandeling goed te verdragen. 

Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne. Schimmelinfecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren.

– Niet goed afdrogen tussen de tenen of niet goed afdrogen van de voeten.
– Vermijd overmatige transpiratie. 
– Draag als het warm is bij voorkeur luchtige of open schoeisel. 
– Gebruik niet te veel zeep als je je voeten wast en spoel de zeepresten goed af. 
– Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna).

Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgeroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig vóórdat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Met name de teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand. Het is dus een kwestie van heel veel geduld hebben.

2 reacties op “Wat is een schimmelnagel?

  • Pascalle Stalvord zegt:

   Hi Ruth,

   Wat lief dat je een berichtje achter laat. Leuk om te lezen dat je zo tevreden bent. Ik heb het jurkje natuurlijk met alle liefde gemaakt en naar jullie toe gestuurd. Ik hoop dat het de kleine meid prachtig zal staan…♡

   Liefs Pascalle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *