Hoe ontstaan likdoorns?

Likdoorns worden ook wel eksterogen genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek op de voet, meestal op of onder de tenen , onder de voeten of tussen de tenen. Een likdoorn is verhoorning van de huid die als een hard puntje naar binnen groeit, omdat  er te veel druk op de plek komt.

Daarnaast bestaat ook de weke likdoorn. Deze bevindt zich tussen de tenen en is vooral pijnlijk omdat er op deze plek constant druk op de likdoorn wordt uitgeoefend. Daarnaast kennen we nog de vasculaire likdoorn, de neuro-vasculaire likdoorn en de zaad likdoorn.

Likdoorns gaan meestal niet vanzelf weg en zullen steeds pijnlijker worden.  Likdoornpleisters maken de huid zacht en bestrijden de pijn maar zijn geen oplossing voor de lange termijn en de likdoorns verdwijnen er niet door. 

Likdoorns behandelen, wat kun je doen?

Likdoorns kan je eventueel zelf verwijderen. Zorg ervoor dat je na het verwijderen van de likdoorns de voeten goed insmeert met crème om uitdrogen te voorkomen. Komen de likdoorns snel terug of is de eeltlaag erg dik, dan is een bezoek aan de pedicure zeker de moeite waard. En bovendien is het soms lastig om er zelf goed bij de likdoorn te komen. Een pedicure zit beter voor de voeten en kan met zijn/haar apparatuur de likdoorn veel dieper weghalen.

Hoe voorkom je likdoorns?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg daarom dat je geen verkeerde schoenen draagt: te nauw, te hoog of te spits.

Door regelmatig naar een pedicure te gaan of door de juiste inlegzooltjes in je schoenen te leggen, worden je voeten altijd in de juiste stand gedwongen en worden overmatige druk voorkomen. Zo hou je niet een goede lichaamshouding, maar zorg je ook dat eelt en likdoorns geen kans krijgen. 

Het gebruik van Wandelwol is ook een goed middel om likdoorn(s) te voorkomen. Het antidruk-product van WandelWol bestaat uit een melange van 100% schapenwol; zonder chemische toevoegingen of bewerkingen. Het materiaal is zacht, bevat lanoline (wolvet) en geeft u het gevoel te lopen op wolken. WandelWol antidruk-wol is door zijn natuurlijke afkomst biologisch afbreekbaar. WandelWol antidruk-producten absorberen transpiratievocht en ventileren. Zorgt voor warme voeten in de winter. Werkt druk-ontlastend en is een behoud voor teennagels en voeten. Werkt niet genezend, maar wel verzachtend.

Advies: loop niet te lang door als je voetklachten hebt, maar onderzoek wat de oorzaak is en neem actie. Te lang doorlopen heeft vaak vervelende gevolgen. Niet alleen voor je voeten maar ook voor je hele looppatroon en lichaamshouding. Waardoor er weer andere klachten kunnen ontstaan zoals lage rugpijn, pijnlijke knieën of pijn in de kuit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *